Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

2019 yılında MTV artışı yaşanmış ve %15,9 olarak belirlenmiştir. 2018 yılındaki MTV hesaplama işlemlerine başvuran araç sahipleri bu konuda yeni bilgilerle karşılaşmıştır. Öncelikle motorlu taşıtlar vergisi, motorlu kara taşıtlarının doğaya saldığı emisyon oranına, koltuk sayısına ya da aracın yaşına göre GİB tarafından her sene tekrar değerleme oranına göre alınan taşıt vergisidir. Söz konusu vergiye en çok etkisi olan faktör, emisyon oranıdır. Emisyon oranı motor gücüne bağlı olarak artan ya da azalan bir durumdur. Bu yüzden motor gücü az olan araç sahipler daha düşük vergi ödemektedir.

MTV Nasıl Hesaplanır?

MTV hesaplanırken araçla ilgili pek çok özellik devreye girer. Buna ek olarak aracın kamyon, otobüs, minibüs veya panelvan olmasına göre de ödenmesi gereken tutar değişmektedir. GİB üzerinden MTV hesaplama yapmak isteyen araç sahipleri ivd.gib.gov.tr adresine giriş yaparak önce ‘hesaplamalar’ daha sonra ise ‘mtv hesaplama’ bölümüne erişmelidir. Daha sonra çıkan ekrandan ise talep edilen bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak doldurulmasından sonra ödemeniz gereken motorlu taşıtlar vergisi miktarı ekranda görünecektir.

MTV’nin hesaplanabilmesi için karşınıza çıkan ekrandan ilk olarak aracın yılı, taşıt değeri, motor silindir hacmi, aracın yaşı, tipi ve ilk iktisabı bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Hesaplama işleminin ardından yıllık MTV tutarı karşınıza çıkacaktır. İlk ve ikinci 6 aylık hesaplamalar ise ayrı ayrı paylaşılmaktadır.

MTV Nasıl Ödenir?

Söz konusu bilgilere ulaştıktan sonra anlaşmalı bankalar üzerinden kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca bu bankalar çoğu zaman taksitlendirme yaparak araç sahiplerine yardımcı olmaktadır. Ödemeler Ocak ve Temmuz ayında olmak üzere iki farklı taksit şeklinde yapılır. 1 ile 31 Ocak arasında ilk taksit, 1 ile 31 Temmuz arasında ikinci taksit ödenmektedir.

GİB ile anlaşmalı olan bankalar;

Bu bilgilerin yanı sıra hangi araçların MTV kapsamında olduğu da bilinmelidir. Öncelikle Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ve tescil edilmiş uçak ve helikopterler başta olmak üzere motorlu deniz taşıtları ve motorlu kara taşıtları bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Motorlu deniz taşıtlarının belediye ve liman siciline kayıt ve tescil edilmiş olması gerekir. Motorlu kara taşıtlarının ise trafik şube ya da bürolarına kayıt edilme zorunluluğu bulunmaktadır.

MTV hesaplama işlemleriyle beraber ödemelerin yapılmaması halinde hangi yaptırımlarla karşılaşılacağı da merak konusudur. Vergi dairesinin yapacağı uyarılarla beraber araç sahiplerinin banka hesaplarına bir süre sonra haciz konulabilir. Alternatif olarak araçların rehin alınması gibi bir durum da söz konusudur.