Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Konut kredisi için gerekli evraklar nelerdir sorusuna bu yazımızda cevap vereceğiz. Konut kredisi başvuruları krediler arasında en karmaşık sürece sahip olan kredi türüdür. Diğer tüm kredilerle karşılaştırıldığında konut kredisi için gerekli evraklar nelerdir, hangi belgeler hazırlanmalı, daha fazla ve temin etme süresi daha uzundur.

Özellikle konut kredileri yüksek meblağlı krediler olduğundan bankalar kredi geri ödemesini garanti altına almak için birçok belge talep eder. Bunların birçoğu kredi müşterisi ile ilgili olmakla birlikte krediye konu olan konut veya ev içinde belgeler sunulmaktadır.

Mortgage kredileri tüm dünyada olduğu gibi yüksek riskli krediler arasında yer alır. Ülkemizde de bununla ilgili birçok düzenleme yapılmıştır. Mevzuat gereği bankaların yerine getirmesi gereken süreçler vardır. Bu süreçler neredeyse tüm bankalar için ortaktır, aynı zamanda tüm bakalar konut kredisi için hemen hemen aynı belgeleri talep eder.

Konut Kredisi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Konut sektörünün özellikle büyük şehirlerde çok hızlı bir şekilde gelişmesiyle birlikte ev fiyatları çok yüksek seviyelerde. Dolayısıyla bugünlerde kredi kullanmadan ev almak epey zorlaştı. Diğer taraftan ülkemizde konut sektörünün ekonomi için önemli bir basamak olmasından ötürü, konut kredisi faiz oranları düşük seviyelerdedir.

Durum böyle olunca bankalar konut kredileri için çok düşük faiz oranları sunmaktadır. Bankaların düşük marjlarla sunduğu konut kredilerinde riski minimize etmek için birçok detay gözden geçirilmektedir.

Öncelikle krediyi kullanmak isteyen kişinin yasal olarak kredi kullanmaya elverişli olması gerekir. Bununla birlikte krediye konu olan evin de herhangi bir sorunu olmaması, yasal olarak gerekli şartlara sahip olması gerekir.

Konut Kredisi için İstenen Belgeler

Konut kredisi başvurusu için gerekli bilgilerin yer aldığı kredi başvuru formu. Bu formlar kredi başvurusu yaptığınız banka şubesi tarafından temin edilerek sizden doldurup imzalamanız talep edilecektir.

Nüfus cüzdanı (TC Kimlik numarası olması gerekir), sürücü belgesi, pasaport fotokopisi gibi evraklardan bir tanesi.

İkamet tespiti için iki aylık telefon, doğalgaz, elektrik veya su gibi fatura fotokopisi.

Bankaların konut kredisi verirken talep ettikleri başlıca evraklar arasında gelir belgesi gelmektedir. Gelir belgesi çalışanlar için maaş bordrosu, emekliler için banka hesap ekstresi serbest meslek sahipleri için vergi levhasıdır.

Gelir belgesi konut kredisinin onaylanmasını sağlayan etmenlerin başında gelir. Bunun nedeni yazının başında anlatıldığı gibi, kredinin geri ödeneceğinin banka tarafından garanti altına alınmasını sağlamasıdır. Yüksek gelir düzeyine sahipseniz krediniz tutarına bağlı olarak hemen onaylanacaktır.

Herhangi bir gelir belgesi sunamıyorsanız, ne yazık ki konut kredisi başvurunuz onaylanmayacaktır. Bu durumda banka sizden kefil ya da gayrimenkul rehini talep edebilir.

Almak istediğiniz evle ilgili tapu belgesi. Bunlar kat irtifakı tapusu ve inşaat ruhsatı, yapı kullanım izin belgesi ya da kat mülkiyeti tapusu olabilir.

Konut Kredisi Almak için Gerekli Şartlar

Kredi başvurusunda bulunmadan önce alacağınız evin üzerinde herhangi bir ipotek ya da hissedar olup olmadığını kontrol edin. Evin üzerinde ipotek olması durumunda bu ev için kredi kullanılamamaktadır.

Satın alacağınız henüz tamamlanmadıysa, kredi kullanabilmek için konutun en az %80’inin tamamlanmış olması gerekir.

Satın alınacak ev müstakil olması durumunda konut tapusu ile birlikte arsa tapusu da başvuru sırasında temin edilmelidir.

Eğer kredi başvuru sahibi bir şirket ortağıysa, şirkete ait ticaret sicil gazetesi, şirket ortaklığını gösteren belgeler sunulması gerekir.

Bu belge kredi başvurusundan sonra hazırlanan bir rapor olsa da kısaca bahsedelim. Kredi başvurusunda sonra bankanın anlaşmalı olduğu bir konut eksperi aracılığıyla hazırlanmaktadır. Krediye konu olan evin değerini belirlemek ve tapu üzerindeki kayıtları kontrol etmek amacıyla hazırlanan bu rapor kullanacağınız kredi miktarını belirlemektedir.

Başvuruda bulunduğunuz kredi tutarı ile ekspertiz raporunda ortaya çıkan evin değeri bağlantılıdır. Yürürlükteki mevzuat gereği konut kredisi bir evin toplam değerinin %75’ini geçemez. Örneğin ekspertiz değerlemesi 100.000 TL olan bir ev için en fazla 75.000 TL konut kredisi kullanabilirsiniz. Bu tutarın sizin kredi ödeme gücünüze bağlı olarak düşmesi mümkündür ancak ödeme gücünüz olsa da daha yüksek tutarda kullanamazsınız.

Tüm bu belgeleri tamamlamak yaklaşık 1.500 TL civarında bir masraf oluşturmaktadır.