Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Günümüz bankaları kredi işlemlerinde çeşitli başlıklar altında ücret talep etmektedir. Bu tür durumlarla ilgili kredi dosya masrafı geri alma sürecini başlatmak isteyen tüketiciler aynı zamanda ‘haksız şart’ kapsamına alınan dosya masraflarıyla ilgili süreçleri başlatabilmektedir. Ancak bu tür süreçlerden önce dosya masrafının kapsamının öğrenilmesi ve buna göre sizlerle paylaşacağımız kurumlara başvuruda bulunulması yeterli olacaktır.

Kredi Dosya Masrafının Kapsamı

Bankaların tüketicilerden tahsil ettiği her masraf, kredi dosya masrafı olarak adlandırılmamaktadır. 2014 yılının Ekim ayında yürürlüğe alınan ‘tüketiciden alınacak ücretlere ilişkin yönetmelik’ kapsamında ücretlerin tanımı net bir şekilde yapılmamıştır. Bu yüzden dosya kredi masraf kalemlerinde birtakım farklılıklar ortaya çıkmıştır.

Dosya masrafları bankanın tüketicilerden kâr payı ve faiz dışında sadece kendisi için aldığı komisyon olarak kabul edilir. Fakat bu tanımdaki ayrıma bakılarak kendisi için aldığı ipotek ücreti, sigortalar veya ekspertiz ücreti gibi durumlar ayrı tutulmaktadır. Bankalar bu masrafları direkt olarak almadığı için belirlenen oranların araştırılması ve daha sonra kredi dosya masrafı geri alma konusunda başvuruların yapılması gerekmektedir.

Alınabilecek Yasal Dosya Masraf Tutarı Ne Kadar?

Dosya masrafları yasal olarak kredi üzerinden binde 5 oranında alınabilir. Örnek verecek olursak 100 bin TL’lik bir kredide tüm masrafların toplamı en çok 500 TL olmalıdır. Bu rakamı geçen tutarlarda dosya masraflarının iade edilme süreci başlatılabilir. 2014 yılından önceki tarihlerde yapılan hesaplamalarla binde 5 oranının aşılması halinde tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılmaktaydı. Bankadan alınan kredi kullanım belgesi yani dekontla beraber dilekçe yazılarak kredi dosya masrafının iade edime süreci başlatılmaktadır.

Hakem heyetine yapılacak olan başvurunun ardından 1 ile 6 ay arasında geri dönüş beklenmektedir. Bu süreci ayrıca kaymakamlık vasıtasıyla veya web üzerinden takip etme şansınız bulunmaktadır.

Hakem heyeti sonucunun olumlu olması halinde kanun gereği kararlar tebliğ edilir. Yani bankaya ve tarafınıza alınan kararın sonucu bildirilir. Süreçlerin tamamlanmasının ardından tüketiciler herhangi bir işlem yapmadan banka tarafından hesap numarasına gönderilen iadeyi alabilmektedir. Ancak yapılmayan iadeler için Tüketici Mahkemesi’ne itiraz hakkı bulunmaktadır. Bankalar da aynı şekilde kredi dosya masrafı geri alma iade süreci başlatarak tüketicilere ödediği masrafı geri alabilmektedir.

Genelde her tüketici için bu tür iade talepleri olumlu sonuçlanmaktadır. Ancak işlemlerin zaman aşımı süresi 10 yıldır. O halde geçmiş tarihlere dönük olarak da kredi dosya masrafı iadesi için tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunulabilir. Yargıtay dosyalarında bu geri iadelerle ilgili çok sayıda örnek şikayet yer almaktadır. İnceleyerek sizler de bu süreci başlatabilirsiniz.