Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Bu yazımızda kredi dosya masrafı nasıl geri alınır konusuna değineceğiz. Kredi çekmiş olan veya kredi çekme gibi bir düşüncesi olan kişilerin öncelikle merak ettikleri şey kredi dosya masrafı nasıl geri alınır olmaktadır. Kredi dosya masrafı iade edilebilir bir masraftır ancak bunun için belli bir yol izlemek gerekir. İşte dosya masrafı iadesi için yapmanız gerekenler…

Kredi Dosya Masrafı Nedir?

Artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen kredilerin alım koşulları, faiz oranları ve vade farkları hakkında her türlü bilgiye kredi hesaplama araçları ile bankaya gitmenize gerek bile olmadan öğrenebiliyorsunuz. Planlamanızı yapıp bankaya gittiğinizde ise hesaplanandan farklı bir rakamla karşılaşıyorsunuz. Bu farkın adı: Kredi dosya masrafı.

Aslında en başında bankaların kredi dosya masrafı almaması gerekir. Her ne kadar bankalar da bunun farkında olsalar da yine de müşterilerine bu ücreti her halükarda tahsis edeceklerini, geri alınması için yargıya başvurulması gerektiğini söylüyorlar. Yani ne yazık ki bu masrafı ödemeden can sıkıcı bir süreci kökten çözmek gibi bir şansınız yok.

Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?

Kredinizi masraflarıyla birlikte aldınız diyelim. Peki dosya masrafı nasıl geri alınır? Bunun için öncelikle ilgili evrakları (kısaca, şimdiye kadar altına imza attığınız her şey diyebiliriz) ve elbette kredi masraf iadesi talebinizi barındıran bir dilekçe yazmanız gerekiyor. Bu dilekçenin karşılığında iletişim kuramazsanız ya da olumsuz cevap alırsanız dava açmak üzere Tüketici Hakem Heyeti’ne yeni bir dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. 3 bin TL üzerine çıkan kredi masraf iadesi talebi içinse hakem heyeti yerine Tüketici Mahkemesi’ne başvurmanız gerekiyor. Bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemeleri de aynı sıfatla işlem yapabiliyorlar.

Dosya masrafı iade dilekçesi kısaca, kredi masrafı geri alma sürecine atılan ilk adımdır diyebiliriz. Bu dilekçede yapılan işlemin 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu’nca hukuka aykırı olduğu, 10 yıl geriye dönük olarak alınan krediler hakkında kesilen tüm ekstra kalemleri yasal faizleri ile birlikte tarafınıza iade edilmesi gerektiği, aksi halde yasal yollara başvuracağınızın ve her tür mahkeme masrafı ve avukat ücretinin de ilgili banka tarafından karşılanacağının yazılı olması gerekir. Ayrıca unutulmamalı ki dosya masrafı iade dilekçesi mutlaka bankaya iadeli taahhütlü gönderilmeli ya da noterden ihtar çekilmelidir.

Dosya masrafı iadesi için bankaya çektiğiniz bu ihtara tarafların 15 gün içinde itiraz etme hakkı vardır ve ne yazık ki bu durum dosya masrafını geri alma sürecini uzatmaktadır. Ancak şimdiye kadar emsal teşkil eden dava sonuçlarına göre kredi sözleşmenizi imzalarken “dosya masrafı olarak … TL alınır” veya benzeri bir ifadenin önüne imza atmadığınız sürece kredi masraf iadesi koşulsuz şartsız tarafınıza yapılır.