Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Yeni yılın gelmesi ile birlikte artan ihtiyaçlar, yılbaşı akşamı için gidilecek olan mekanlarda harcanacak olan paralar ve daha birçok gider dolayısı ile vatandaşlar adeta köşeye sıkışmış durumda. Yaşanan bu ekonomik zorluğu atlatmak amacıyla kredi kartlarının yetersiz geldiği ve bunun yerine vatandaşların yeni yıl kredileri adı altında banka kredilerine başvurmasının daha uygun ve daha yavaş ödeme seçeneği dolayısı ile tercih edildiği biliniyor.

Başta birçok bankanın eskiye oranla daha yüksek faiz oranları ile kredi vermeye başladığı göze çarpsa da kredi faizlerinde yaşanan bu artışların yılbaşı kredileri için daha düşük tutulduğu ve bankaların kredi faizlerinde yeni yıl kredileri için müşterilerine kolaylıklar sağladığı görülüyor.

5000 TL 12 Ay Vadeli Kredi Oranları

5000 TL kredi çekmeniz durumunda bankalara ortalama olarak 12 ayın sonucunda ödeyeceğiniz tutar Aralık 29 Yılbaşı Kredisi Faiz Oranları tablosuna göre normal müşteri için ortalama 5700 TL civarı olacaktır. En az 624, en fazla 691 lira faiz ödemesi yapacak olduğunuz gibi bu sayede ihtiyaçlarınızı çok daha kolay ve rahat bir şekilde giderebileceksiniz.

10.000 TL 36 Ay Vadeli Kredi Oranları

Yine güncel olarak ”benim daha fazla kredi tutarına ihtiyacım var” diyorsanız bankaların yeni yıl için daha yüksek kredi seçenekleri de bulunuyor. 10.000 TL 36 ay vadeli kredi oranlarına üstteki tablodan baktığımızda güncel olarak 36 aylık 10.000 TL kredi çektiğinizde aylık 380 TL ortalama ödeme yapacaksınız. 36 ay vade sonucunda bankaya 10.000 TL için ödeyeceğiniz tutar 13.500 TL olurken, Akbank Direkt Kredi olarak kredi kullanırsanız 14.074.16 TL geri ödeme yapmış olacaksınız.

15.000 TL 48 Ay Vadeli Yılbaşı Kredisi Faiz Oranları

15.000 TL kredi faiz oranlarına baktığımızda ise 3 banka tarafından sunulan yılbaşı kredilerinde 48 ay vade ile geri ödeme yapma şansınız bulunuyor.

%1.42 faiz oranı ile Türkiye İŞ Bankası tarafından sunulan 15.000 TL 48 ay vadeli kredi çektiğinizde ”yılbaşı kredisi” özel olarak aylık 460 TL ödeme yapacaksınız. Toplam 4 sene sonunda ödemiş olacağınız tutar ise 22.156.92 TL olacak.

30.000 TL 48 Ay Vadeli Yılbaşı Kredisi

 

”benim ihtiyaçlarım çok daha yüksek, bana çok daha fazla kredi lazım” diyorsanız eğer bankalar sizin için 48 ay vadeli aylık ortalama 915 TL geri geri ödemeli %1.39 kredi faizi ile yılbaşı kredisi sunmaktalar.

Kredi çekmek isteyenlerin başvuru yapmadan önce araştırmaları gerektiği her bilinçli tüketici tarafından bilinir. Türk bankalarının kredi ve faiz oranları konusunda müşterilere eğer ki müşteri tarafından sorulmaz ise veya belgelere bakılmaz ise kredi faizleri ve toplam geri ödeme tutarı hakkında genellikle bilgi vermemeleri müşterinin kredi çekerken ilk etapta heyecan yapmasına, daha sonrasında ise büyük hayal kırıklıklarına uğramasına neden olmaktadır.

5000 TL ihtiyaç kredisi çekmek isteyenler ilk etapta hangi bankadan kredi çekecek olduklarını sorarken, bizler kredigo.com olarak sizlere en uygun faiz ve en iyi geri ödeme planları ile ilgili 12-24-36-48 ay vadeli 5000 TL kredi fırsatlarını derledik.

5000 TL 12 Ay Vadeli İhtiyaç Kredisi Fırsatları

5000 TL 12 vadeli ihtiyaç kredisi çekmeniz durumunda en bilinen bankalar size ortalama aylık olarak 470 TL ödeme planı sunarlar. Toplam geri ödeme tutarı olarak ortalama 5730 TL ödeme yapmanız gerekecek olduğu gibi faiz oranı da aylık olarak %1.80 ortalamasında belirlenmiştir.

5000 TL 24 Ay Vadeli İhtiyaç Kredisi Kampanyaları

”Ben daha uzun vadede ödeme yapmak istiyorum, benim aylık ödemem daha düşük olsun” diyorsanız bankaların size özel olarak 5000 TL 24 ay kredi kampanyaları bulunuyor. Bu fırsatlardan yararlanmak isterseniz yukarıdaki listeye göre kredi çekeceğiniz bankaya göre değişecek şekilde ödeme yapacaksınız. Ortalama olarak 24 aylık vade planında 5000 TL için aylık olarak 260 TL civarında ödeme yapacak olduğunuz gibi toplam geri ödeme tutarınız 6300 TL civarında olacak.

36 Ay Vadeli İhtiyaç Kredisi Kampanyaları

36 ay vadeli 5000 TL kredi çekmek istediğinizde ise daha düşük aylık ödemeler yapacaksınız ancak geri ödeme tutarınız 12 ve 24 aylık toplam geri ödeme planına oranla biraz daha yüksek olacaktır. 36 aylık vadede ortalama aylık yapılacak olan ödeme 190 TL olurken, toplam geri ödeme tutarı ise bankadan bankaya değişecek olduğu gibi ortalama olarak 7000 TL civarında olacaktır.

48 Ay Vadeli İhtiyaç Kredisi Kampanyaları

48 ay vadeli ihtiyaç kredisi çekmek istemeniz durumunda ise aylık olarak 165 TL ortalamasında ödeme yapacak olduğunuz gibi toplam geri ödeme tutarınız oldukça yüksek olacaktır. Toplam olarak geri ödenecek olan tutar 8000 TL ortalamasında olacağı gibi 48 ay yerine 36 ay vadeli kredinin seçilmesi daha uygun gibi görünüyor.

Bankalar kredi verirken nelere dikkat ediyor sorusuna cevap verdiğimiz bu makalemizde aradığınız soruların cevaplarınızı bulabilirsiniz. Günümüzde insanlar ihtiyaçlarını karşılamak veya bazı maddi problemlerini gidermek için kredi çekmek durumunda kalıyorlar. Birden fazla kredi kullanan da, hiç kredi kullanmayan da bankalar kredi verirken nelere dikkat ediyor sorusuna cevap arıyor.

Bu yazımızda bankalar kredi verirken nelere dikkat ediyor konusuna değineceğiz.

Bilindiği üzere herkesin bir kredi notu vardır ve bankalar yapılan kredi başvurularını bu kredi notu üzerinden değerlendirerek olumlu veya olumsuz olarak sonuçlandırıp kredi çekmek isteyen kişiye bildirir. Kredi çekmek isteyen kişinin kredi notu iyiyse yani banka sicili bir başka deyişle finans geçmişi temiz ise bankanın krediyi onaylamaması için hiç bir neden yoktur.

Bankalar Kredi Verirken Nelere Dikkat Ediyor?

Bankalar, kredi vermeden önce kredi çekmek isteyen kişi ilgili şu hususları inceler;

Bu ve buna benzer kriterler doğrultusunda incelemeleri tamamlayan banka kredi başvurusu yapan kişinin kredisini verir yada vermez.

Bankalar Kredi Verirken Nelere Dikkat Ediyor?

Bunların dışında bankalar ortaklıkları ya da üyeliklerinin bulunduğu KKB’nun (Kredi Kayıt Bürosu) kendilerine sağladığı ortak bir veri tabanından bireysel kredi hesap bilgilerini ve kredi kullanabilir durumunuzun ölçümüne imkan tanıyan detaylı bilgileri edinme hakkına sahiptir.

Kredi kullanmak için başvuru yapmadan önce bu yazımızda yer verdiğimiz kriterleri, önemli noktaları , değerlendirme kıstaslarını manuel olarak kendi üzerinizde kontrol ederek kredinizin onaylanıp onaylanmayacağı konusunda bir ön fikir sahibi olabilirsiniz.

Bankalar kredi verirken nelere dikkat ediyor isimli bu yazımızda sizlere faydalı olmaya çalıştık.

Kredi çektikten sonra kararınız mı değişti? Eğer bu durumda iseniz ve belirli bir süre aralığında bulunuyorsanız bankalar tarafından size sunulan hakkınızı kullanabilirsiniz. Kredi başvurusu yapmanızın ardından krediniz onaylandı ve hesabınıza yatırıldı, ancak siz kredi kullanmaktan vazgeçtiniz ve kredinizi iptal ettirmek istiyorsunuz, bu durumda 14 gün yasal süreniz bulunuyor. Eğer çektiğiniz kredi konut kredisi değilse kredinin iptal edilmesi için 14 gün içerisinde bankaya başvurarak kredinin iptal edilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bunun için bazı uygulamaları kabul etmek zorundasınız. Kredimi nasıl iptal edebilirim sorusunu gelin detaylı bir şekilde yanıtlayalım.

En Fazla Kaç Gün İçerisinde Kredi İptal Başvurusu Yapabilirim?

Bankaya şubeden yaptığınız kredi başvurusunun iptali için başvurmanız durumunda öncelikle banka tarafından sizden neden kredi iptali istediğiniz sorulacak ve bu soruya yanıt vereceksiniz. Ancak bu soruya vereceğiniz yanıt ne olursa olsun eğer ki siz istiyorsanız banka tarafından krediniz 14 gün içerisinde iptal edilmek zorundadır.

14 gün süre geçmemesi durumunda kredi başvurunuzu iptal edebilirsiniz ve eğer kredi parasından herhangi bir çekim yapmadıysanız bankaya herhangi bir şekilde ceza ödemeniz gerekmez. Ancak dosyaya yapılan masraflar bazı bankalar tarafından isteyerek iade edilmediği gibi bu durumda Tüketici Hakem Heyeti başvurusu yaparak dosya masrafını da alma şansınız bulunabilir.

14 Günü Geçen Kredimi Nasıl İptal Ederim?

14 günü geçen kredi başvurularında ise iptal işlemi maalesef mümkün olmuyor. Ancak burada da devreye giren ”kapatma” sistemi sayesinde çok ufak miktarda ödeme yaparak kredinizi kapatabiliyor hali ile kredi borcunu bir nevi iptal etmiş oluyorsunuz. 15. gün kredinizi iptal etmek istediğinizde ve size kapatma seçeneği sunulduğunda masraflar, vergi ve diğer ödemeleri yapmanızın ardından kredi borcunuzu kapatabilirsiniz. Bu genellikle 30 bin TL kredi için ilk ay içerisinde yapılacak kapatma başvurusunda ortalama 250 TL ila 1000 TL arasında ekstra ödeme yapmanıza neden olabilecek bir adım olsa da gelecekte zorluk çekmenizin önüne geçecek bir hamle olabilir.

Günümüzün en fazla kullanılan araçlarından birisi olan banka ve kredi kartları artık herkesin cüzdanında yerini alıyor. Emeklisinden patronuna, işçisinden en zenginine kadar herkes kredi kartları ve banka kartlarını aktif olarak kullanmaya devam ederken birçok gencin de son yıllarda bankalardan gelen kredi kartı tekliflerini anında kabul ettikleri biliniyor.

Yaşanan ekonomik sorunlar ve Türk ekonomisinin son yıllardaki durumu göz önüne alındığında sürekli olarak yükselen döviz kuru, sürekli yükselen kiralar ve borçlar dolayısı ile vatandaşların kurtarıcısı olarak kredi kartları göz önüne geliyor. Ancak kredi kartlarının doğru kullanılmaması veya düzensiz kullanımı sonucunda mevcut borçlar daha fazla artarken, bir yandan da kişi ekonomik buhran yaşayabiliyor.

Bankalar öncelikli olarak kişinin gelirine ve giderlerine bakarak karar verirken, mevcut olarak geliri olmayan herhangi bir kimseye belirli şartlar olmadan direkt olarak kredi kartı vermiyor. Banka kartını ise (bazı suçlu kişiler hariç) herkese rahatlıkla ve herhangi bir ücret ödemeden verirken, bazı bankaların özel kartları sadece o bankanın müşterisi tarafından alınabiliyor.

18 Yaş Altı Banka Kartı Alabilir Mi?

18 yaşını doldurmamış kişiler (18 yaşına girdikten 1 gün sonra 18 yaş doldurulur ve 19 yaşından gün alınır, ancak kişi 18 yaşında olmasına rağmen 18 yaşını doldurmuş sayılır) banka kartı alabilirler. Ancak 18 yaşın altındaki kişiler tüm dünyada çocuk sayıldıklarından dolayı çocuk olmalarının da etkisi ile kendilerinin karar verme yetisi olmayacağı etkisi göz önüne alındığında bankalar 18 yaş altı kişilere sadece velisi ile birlikte banka kartı başvurusu yapması durumunda banka kartı verebiliyor.

Tek başına herhangi bir 18 yaş altı çocuk bankadan direkt olarak herhangi bir şekilde banka kartı alamıyor.

18 Yaş Altı Kredi Kartı Alabilir Mi?

18 yaş altı birçok çocuğun merak ettiği diğer sorulardan bir tanesi de kendilerinin kredi kartı alıp alamayacak olduğu yönünde oluyor. Bu yüzden ailesinin mal varlığını dolandırılarak başkalarına teslim eden binlerce çocuk olduğu gibi bankaların da bu konuda net kararı ve yasal olarak yükümlülükleri bulunuyor.

Bundan dolayı 18 yaş altı hiçbir çocuğun velisi izin verse dahi ”çocuk” sınıfında olmaları ve yasal olarak vasi altında olmalarından dolayı hiçbir şart ve koşulda kredi kartı alamayacak oldukları ve kredi kartının sadece 18 yaş ve üzeri yetişkinler tarafından alınabilecek olduğu bilinmesi gerekiyor.

Konut kredisi alarak ev alan milyonlarca vatandaşımız bulunuyor. Türkiye’de her sene daha fazla vatandaş bankaların kredi kuyruğuna girerken bir yandan da vatandaşların ev almak için olağanüstü çaba gösterdikleri, ancak yüksek fiyatlar sonucunda kredi çekmeden ev alamadıkları rahatlıkla görülüyor.

Bankalar ise bu durumu kendilerinin gelişmesi yönünde kullanırken güncel faiz oranları ile birlikte vatandaşlara 240 aya varan konut kredisi kampanyaları düzenliyor ve vatandaşların eksik olan tutarlarını tamamlayarak ev sahibi olmalarını sağlıyor. Ancak bugün banka kredisi ile alınan evlerin borcun ödemesi bitene kadar evin aslında bankaya ait olduğunu unutabiliyorlar.

Bankalar ev için kredi vermeden hemen önce evin üzerine koydukları şerh ile birlikte evin müşteri tarafından satışını kredi borcu kapatılana kadar engelliyor ve bu sayede ev sahibi olan kişi evinin borcu bitmeden veya kredisini önceden kapatmadan evin satışını hiçbir şekilde gerçekleştiremiyor.

Konut Kredisi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Konut kredisi borcu aldığınız vadeye bağlı olarak 1 ay ile 240 ay düzenli olarak ödenmek zorundadır. Ancak yaşanabilecek olan olası bir durum halinde konut kredisi borcunu ödeyemez iseniz banka size belirli bir takım uyarılar yaparak bu borcun en kısa süre içerisinde ödenmesi uyarısında bulunur.

Banka öncelikle size 1. geciken kredi borcunuzu ödemeniz için uyarıda bulunduktan hemen sonra borç ödenmez ise 2. ayın borcu da eğer ki gününde ödenmez ise yasal avukatları ve temsilcileri ile birlikte icraya başvurabilir. Bunun sonucunda konut kredisinin toplu olarak kapatılmasını isteme hakkına sahip olan banka, eğer yapılandırma seçeneğini de müşterisine sunma hakkını elinde saklı olarak tutar. Müşterinin hiçbir seçeneği kabul etmemesi durumunda ise evi icradan uygun fiyatlara satışa çıkaracak olan banka evin içerisinde olan konut kredisi sahibini veya kiracıyı çıkarabilme hakkına sahiptir.

Konut Kredisi Alırken İşte Bunlara Dikkat Edin

  1. Ödeyebileceğiniz kadar aylık taksit belirleyin
  2. Eğer ki ödeme vadesi göz önünde alındığında işlerinizin değişebilecek olduğunu düşünüyorsanız kredi çekmeyin
  3. Gelen sabit bir geliriniz var ise sabit geliriniz kadar aylık taksit belirlemeye özen gösterin
  4. Bankanızın size özel kampanyalarından yararlanarak daha uygun faiz veren bankayı tercih edin
  5. Aktif kredileriniz var ise veya borcunuz mevcut ise konut kredisi vadesini arttırarak daha fazla kredi tutarı ile diğer borçlarınızı da kapatmayı hesaplayın ve doğru karar verin

Bu önerilere dikkat edilmesi sonucunda hem siz, hem bankanız iyi bir müşteri ilişkisi çizebilecek ve gelecekte de çok rahat çalışabilirsiniz.

Günümüz dünyasında kredi ve kredi kartları olmazsa olmazlarımız arasına girmiş durumda. Başta kredi kartları olmak üzere ev almak, araba almak için dahi sürekli olarak kredi başvuruları yapılmakta ve bir gün içerisinde milyonlarca dolarlık kredi kullanımı gerçekleştirilmekte. Ödeme gücü açısından bankalara sunacak olduğunuz ”gelir belgesi” listesine göre en fazla %85 oranına kadar kredi çekme şansınız olmasına rağmen bazen işlerin ters gidebileceği kredi çekerken göz önüne alınması gerekiyor.

Kredi çekecek olan kişi öncelikle ne kadar kredi alabileceğine değil, ne kadarlık bir geri ödemeyi yapabilecek olduğunu hesaplamalı ve buna uygun olarak kredi başvurusunda bulunmalı. Bir hata yaparak ödeyebileceğinizin çok daha üzerinde kredi çekmeniz durumunda ortaya çıkacak olan ”geri ödeyememe” durumu banka tarafından aleyhinize kullanılacak olduğu gibi kritik bir süreci yaşamanızı da sağlayacaktır.

Kredi Çekmek İstiyorum, Geri Ödemezsem Ne Olur?

Kredi çekmek istiyorsunuz ancak bunun geri ödemesini yapıp yapamayacak olduğunuzdan emin değil iseniz bu durumda kredi çekmeniz önerilmez. Bankalar sizin için tek bir seferlik 3 ay süre tanımaktadır. Bu 3 aylık süre sonucunda yasal olarak takibe girersiniz ve hakkınızda icra takibi başlatılır.

Ancak öncelikle bu aşamaya gelene kadar banka eğer ki kredi borcu gününde ödenmedi ise faiz işletme sürecine giderek ilk 30 gün içerisinde sizi aralıklarla telefon, mail ve farklı yollar aracılığı ile borcunuzu ödemediğiniz konusunda uyarır. Bu borcun 1 ay ödenmemesi durumunda banka 1 aylık faiz işletmesinin ardından 2. ay yine faiz süreci devam eder ve uyarılar aktif olarak yapılır.

Banka en son olarak kullanıcısından bu borcu tanzim edemiyor yani alamıyor ise son bir uyarı yaparak 3. ay kredi borcunun ödeme günü 1 gün geçtikten sonra yasal temsilci avukatları ile İcra Müdürlüğü’ne başvurur ve hakkınızda yasal olarak icra takibi davası açılır. Bu dava sonucunda bankaya gelecek olan her türlü paranıza el konabilecek olduğu gibi borcun tek seferde tamamının kapatılması istenir. Bankadan bankaya değişebilecek olduğu gibi bankalar borcu ödemeyi onayladığınız durumda tekrar borcu daha kısa vadede taksitlendirebilir.

İcra takibi başlaması için 3 aylık sürecin sona ermesi beklenirken, bankanın 5 yıl boyunca kara listesine eklenirsiniz ve bu durum geçmişinize yansıyacağından diğer bankalardan da yaşanan olumsuz süreç dolayısı ile kredi kartı ve kredi almanız tamamen engellenebilir.

 

1. Önce ev mi, kredi mi?

Bankaların konut kredisi başvurunuzu onaylayabilmesi için almayı düşündüğünüz evin bazı özellikleri de en az geliriniz ve ödeme performansınız kadar önem taşımaktadır. Evin bulunduğu il, ilçe, evin kaç yıllık olduğu, evin tamamlanmış ya da inşaat halinde olması, evin kat mülkiyetinin olup olmaması ve satış değeri kredi onay kararını doğrudan etkiliyor. Üstelik, banka kredi başvurunuzu değerlendirmek üzere seçtiğiniz eve ekspertiz de yaptırmak isteyeceği için, önce evinizi bulup sonra kredi başvurusu yapmanız bu sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.

2. Evim inşaat halinde, konut kredisi kullanabilir miyim?

Evet, inşaat halindeki ev için de konut kredisi kullanabilirsiniz. Ancak bankalar, inşaatın yüzde 80 oranında tamamlanmış olması şartı arar. Bu tamamlanma oranı ise bankanın yaptıracağı ekspertiz sonucunda tespit edilir.

3. En çok ne kadar kredi kullanabilirim?

Standart olarak, evin ekspertiz değerinin en çok yüzde 75’i kadar kredi kullanabilirsiniz. Ancak evin ekspertiz değeri her zaman satış bedeline eşit olmayabilir. Özellikle alacağınız ev yeni değil ise ekspertiz raporunda tespit edilen konut bedelinin beklediğinizin altında olma olasılığı yüksektir. Banka, rapordaki ekspertiz değerini yukarı ya da aşağı yönde az da olsa değiştirme yetkisine sahiptir. Bu şartlara bağlı olarak ödemeniz gereken peşinatta farklılık oluşabileceğini unutmayın.

4. Evi kardeşimden / babamdan alacağım, kredi kullanabilir miyim?

Maalesef aile içi satışlarda konut kredisi kullanılamıyor. Bu tip satışlarda kullanılan kredinin gerçek bir konut edinmeye aracılık edip etmediğinin ayırt edilmesi güç olduğundan, bankalar bu durumlarda kredi vermeyi tercih etmiyor.

5. Benim için en avantajlı krediyi nasıl seçerim?

Ne aylık taksit tutarı, ne faiz oranı, ne de başlangıçta ödenecek masraflar tek başına en uygun krediyi seçmek için yeterli değildir. Sizin için gerekli kredi miktarını ve aylık ödeyebileceğiniz taksit tutarını belirledikten sonra bankaları karşılaştırmanız gerekir. Seçtiğiniz vade için ödeyeceğiniz faiz ve masrafların toplamı daha kolay karşılaştırma yapmanızı sağlar. Karşılaştırma sırasında, bir bankanın 48 ay vadede, bir başka bankanın ise 72 ay vadede daha avantajlı olabileceğini unutmayın.

6. Birden fazla bankaya başvuru yapabilir miyim?

Evet yapabilirsiniz. Bankalar öncelikle bir ön değerlendirme yapar. Buna göre hangi banka kredinizi onayladıysa işlemlerinize o banka ile devam edebilirsiniz. Eğer birden fazla bankadan ön onay aldıysanız, bir sonraki aşamada ücretli olarak konutunuz için ekspertiz değerlemesi yapılacağını unutmayın. Ekspertiz ücreti, kredinin onaylanması ya da kullanılmasına bakılmaksızın sizden tahsil edileceğinden, ön onay sonrası bankanıza karar vermeniz birden fazla ekspertiz ücreti ödemenizi engelleyecektir.

7. İnternetten konut kredisi başvurusu yaptım, şimdi ne olacak?

Başvurunuzun ardından banka yetkilisi, seçtiğiniz vade ve tutardaki faiz ve masraflar hakkında sizi telefonla bilgilendirir. Bu aşamada özellikle ödemelerini zamanında yapan ve sorunlu kaydı bulunmayan bir kredi müşterisi iseniz, faiz ve komisyonlarda indirim istemek üzere pazarlık yapabilirsiniz. Ardından bankaya nüfus cüzdanı, gelir belgesi, başvuru formu, tapu fotokopisi gibi evraklarınızı iletmeniz gerekir. Bankanın ön değerlendirmesi olumlu ise konutunuzun ekspertiz değerlemesi için bankadan görevli kişiler ya da bankanın çalıştığı ilgili firmalar devreye girecektir. Bu aşamada ekspertiz ücretini yatırmanız istenir. Ekspertiz işlemleri genellikle 1-3 iş gününde tamamlanır. Ekspertiz sonrasında oluşacak onayın ardından DASK, konut sigortası ve hayat sigortası gibi kredi ile ilgili sigorta poliçeleriniz oluşturulur. Bir banka görevlisi ile gideceğiniz tapu müdürlüğünde konutunuz üzerine banka lehine ipotek konduktan sonra, kredi tutarı evi satan kişi veya kuruma ödenir. Sigorta ve tapu masrafları kredi kullanan kişiye aittir. Başvuru ile birlikte tüm bu işlemler ortalama 5-10 iş günü sürer.

Konut kredisi hesaplamaları yapılırken nelere dikkat edilmeli ? Bütçenize en uygun ev kredisine nasıl karar verebilirsiniz?

En uygun ve en ucuz ev kredisine kara vermeden önce bütçe planlaması yaparak başlamanız gerekiyor. Gelir ve gider hesaplarınızı doğru yaparak ödeme planı oluşturmanız ve bu bütçenize göre ev kredisi hesaplama çalışmaları yapmanız mantıklı olacaktır. Bu konuda tercih ettiğiniz bankadaki müşteri temsilciniz size en doğru kredi faiz oranı ile en uygun krediyi nasıl kullanabileceğiniz konusunda yardımcı olacaktır.

Konut Kredisi Hesaplama

Konut kredisinde tüketiciye sunulan kampayalar karşısında hangi kriterlerin öncelikli olduğuna karar verilerek kredi karşılaştırması yapılır. En uzun vadeli ev kredisi aylık taksiti en düşük dolayısıyla ödemesi en kolay kredi olarak görünse de en yüksek vade her vakit en doğru seçim olmayabilir. Seçilecek vadenin yanında diğer tüm kriterleri de göz ününde bulundurmak gerekir. Temelde kredi taksitlerinin aylık gelirin yüzde 40’nı aşmamasına göre kolay bir hesaplama da yapılabilir ancak aylık gelirden harcamalar ve öngörülen masraflar çıkarıldıktan sonra elde kalan paraya göre vade seçimini yapmak en doğru seçim olacaktır.

Farklı Bankalardan öneri Almak

Bankaların kredi kullandırma koşulları kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Kredi notu yüksek tüketici istediği bankalar kolaylıkla kredi kullanabilir ve bankayla masraf pazarlığına girme şansı yüksektir. Kredi notu banka kriterlerinin altında olan tüketicinin ise ev kredisi kullanma olasılığı oldukça düşüktür. Genelde bir bankadan red cevabı alan bir tüketici diğer bankalardan da aynı cevabı alır. Bazı koşullada kefil ve ekstra gayrimenkul ipoteği ile kredi kullanabilir ancak bu durumla cok sık karşılaşılmaz. Yine de farklı bankalardan öneri alınarak masraflar iç vade sonunda ödenecek yekün rakamlarlar karşılaştırılmalıdır.

Projeden Ev Kredisi Kullanmak

Konut projelerinin bankalarla olan anlaşmaları gereği ürem oranları piyasa ürem oranlarına göre daha düşüktür. Bağlı kredi kapsamında kullanılacak ev kredisinde proje sahibi ile banka arasında yapılan anlaşmayla risk paylaşımı da yapılmış olur.

Tüketici Kanunu’na göre tüketicinin ev kredisi kullanarak satın aldığı konutun zamanında ya da gereği gibi teslim edilmemesi durumunda satıcı sağlayıcı ve ev finansmanı kuruluşu krediden müteselsilen mesul olur. Bankanın sorumluluğu konutun teslim tarihine göre belirlenir Konutun teslim edilmemesi ya da noksan teslimi halinde bankanın sorunluluğu ev teslim tarihinden itibaren kullanılan kredi miktarı ile sınırlıdır.

ABD’de ev kredisi ürem oranları yükselmeye başladı Ev kredisi mortgage ürem oranları yılın lk yükselişini gerçekleştirdi

ABD’de ev kredisi ürem oranları yükselmeye başladı Ev kredisi mortgage ürem oranları yılın lk yükselişini gerçekleştirdi

Değişken Ev Kredisi ürem Oranı Düştü

30 sene vadeli ev kredisi ürem oranının bu hafta yüzde 419’a ulaştığı belirtildi 15 sene vadeli ev kredisi ürem oranının da yüzde 340’a yükseldiği görüldü 5 yıllık değişken ev kredisi ürem oranı yüzde 320’ye gerilediği kaydedildi