Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?


Kira kontratları tek tip sözleşmeler olarak bilinir. Bu anlamda kiraya veren kişi ile kiracı arasında imzalanması gereken bir sözleşmedir. O halde kira sözleşmesi, kiralayan ile mülk sahibi arasındaki kontrat olarak da adlandırılabilir. Bu kontrat Türk Borçlar Kanunu’nun 229. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır, “Kiraya veren bir şeyin kullanılması ya da kullanmayla beraber herhangi bir şekilde ondan faydalanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da bu duruma karşılık olarak kararlaştırdıkları kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme.”

Kira Sözleşmesi Doldurma 2019

Mülk sahibi ve mülkü kiralayan arasında imzalanan bu sözleşme genel olarak 3 farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden ilki kiralamayla ilgili bilgilerdir. Bu bilgilerde kiralanacak olan mülkün adresi, cinsi, sahibi ile kiralanacak yerin adresi doldurulmalıdır. Öte yandan kiralama işleminin başlangıcı, iletişim bilgileri ve kira bitişi gibi bilgiler de yer almaktadır.

Kiralanan mülkle beraber teslim edilen demirbaşlar da kira sözleşmesi içinde olmalıdır. Belli başlı demirbaşları sahiplenirken su sayaçları, elektrik ya da kombi gibi konularla beraber depo, aidat bilgileri ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de sözleşmede yer almalıdır.

Son olarak kira sözleşmesiyle ilgili genel koşullar da sözleşmeye maddeler halinde yazılmalıdır. Bu süreçte kiranın yatırılacağı banka ya da mülk içinde yapılması gereken tadilatlar gibi bilgilerin yer aldığı kontratta ikişer nüsha şeklinde doldurma işlemi gerçekleştirilmelidir.

Kira Sözleşmesi Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sözleşmenin doldurulma sürecinde birtakım hususlar ön plana çıkmaktadır. Bu süreçte öncelikle kiraya verenin mülk sahibi olduğuna dair vekalet ya da tapu gönderilerek kontrat doldurulmalıdır. Sözleşmede mülk hakkındaki temel bilgiler de doldurulmalıdır. Sonrasında gerçekleşen süreç aşağıdaki gibidir;

  • Kiracı ve kiraya veren hakkındaki kişisel bilgiler eksiksiz olarak doldurulmalı
  • TC kimlik bilgisinin var olduğundan emin olunmalı
  • Kiralayan kişiyle anlaştığınız bedel ve ödeme tarihleri belirtilmeli
  • Kontratta yer alan tarihlerin doğru olduğuna dikkat edilmeli
  • Kiralanan mülk içerisindeki demirbaşlar hakkında bilgiler doldurulmalıdır.

Yapılacak olan kira sözleşmesi mutlaka kefiller huzurunda imzalanmalıdır. Daha sonradan herhangi bir sorun yaşanmaması adına kontratın tüm sayfalarında her iki kişinin de imzası bulunmalıdır. Ayrıca yeni bir sözleşme yapılıyorsa, kira bedelinin yatırılacağı bankanın tüm bilgileri, sözleşmede yer almalıdır. Elbette bedelin EFT mi yoksa havale ile mi gönderileceği de açıklamada sunulmalıdır.

Paylaştığımız bu bilgilerle beraber kira kontratının nasıl hazırlanması gerektiğini anlayabilirsiniz. Yasal hükümlerle doldurulan kontrat son kez okunduktan sonra imzalar atılmalı ve devreye alınmalıdır. Bu süreçten sonra yaşanabilecek tüm sorunlar taraflar arasında çözüme ulaştırılmalıdır.