Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Peşinatsız Ev Kredisi Nasıl Alınır?


Peşinatı olmayanlar için evin yüzde yüzüne konut kredisi veren bankalardan 5 farklı yöntemle parasız konut kredisi çekebilirsiniz. Bunun için 2019 yılında bankalara başvurmak gerekiyor. İşte peşin parası olmayana özel mortgage. Peki, Peşinatsız Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Banka kredisiyle ev satın almak isteyenler, söz konusu ev için bir miktar peşinat ödemek zorundadır. Tüm bankalar, normal şartlarda satın alınacak konutun ekspertiz değerinin %80’ini kadar kredi kullandırabilmektedirler. Konut kredisi kullanmak isteyen banka müşterisi, ekspertiz değerinin maksimum %80’i kadar kredi kullanabilmektedir. Bu durum, akıllara peşinatsız ev kredisi nasıl alınır? sorusunu getirmekte. Peşinat ödemeden konut kredisi kullanmak isteyenler, peşinatsız ev kredisi nasıl alınır? sorusunun yanıtını fazlasıyla merak ediyor. Bu yazımızda sizlere peşinatsız konut kredisi nasıl alınır? sorusunun cevabını sunacağız.

Peşinatsız Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Bireyler, konut kredisi kullanmak için herhangi bir bankaya başvurduklarında öncelikle başvurunun sonucuna bakılır. Kredi başvuru sonucu olumluysa banka tarafından satın alınacak eve bir eksper yönlendirilir. Eksper, kredi ile satın alınmak istenen evi tüm detaylarıyla analiz ederek bir rapor hazırlar. Ekspertiz raporunda eve dair birçok bilgiyle birlikte evin tahmini değeri de yer alır. Banka, müşterisine ekspertiz değerinin maksimum %80’ine kadar konut kredisi kullandırabilir. Bunun yerine peşinat kullanmadan, tamamen banka kredisiyle ev almak istiyorsanız kullanabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Bu yöntemleri alt başlıklar halinde inceleyerek konuyu daha iyi kavrayabileceğinizi düşünmekteyiz. Aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak peşinatsız ev kredisi kullanabilir ve nakit ödeme yapmadan tamamen banka kredisiyle istediğiniz evi satın alabilirsiniz.

İpotek karşılığı peşinatsız konut kredisi

Bu yöntemi kullanabilmek için elinizde banka ipoteğine sunabileceğiniz bir gayrimenkul bulunmalıdır. Örneğin; 200.000 TL’lik bir ev almak istiyorsanız değeri 200.000 TL’nin üzerinde olan bir gayrimenkulü banka ipoteğine sunmanız gerekecektir. Banka, söz konusu gayrimenkulün ekspertizini yaptırarak değerinin istenen düzeyde olması durumunda ipotek işlemlerini başlatır. Böylece kredi kullanarak almak istediğiniz evi peşinat ödemeden satın alabilirsiniz. Bu durumda hem satın aldığınız yeni eviniz, hem de banka ipoteğine verdiğiniz gayrimenkulün ipotekleri, borcunuz bitene kadar banka nezdinde kalacaktır. Borcunuz sona erdikten sonra her iki ipotek de banka tarafından kaldırılacaktır.

Nakit blokaj karşılığı peşinatsız ev kredisi

Bu yöntemde bankaya ek bir ipotek vermek yerine bir miktar mevduatınızı banka blokesine bırakabilirsiniz. Yukarıda verdiğimiz örnek üzerinden gidersek 220.000 TL civarında bir mevduatınızı kredi kullanacağınız bankaya yatırmanız gerekecektir. Banka, söz konusu mevduata bloke koyarak borcunuz bitene kadar paranın banka nezdinde kalmasını sağlar. Kredi borcunuz sona erdikten sonra nakit blokaj uygulanan paranızı bankadan çekebilirsiniz.

Taşıt rehini ile peşinatsız ev kredisi

Konut kredisi kullanırken çekeceğiniz tutarın konutun satın alma değerine eşdeğer olmasını istiyorsanız taşıt rehini yöntemiyle bunu pekâlâ sağlayabilirsiniz. Tek bir taşıta rehin uygulanabileceği gibi birden fazla taşıt için de rehin uygulanabilmektedir. Yine 200.000 TL’lik bir konut için peşinatsız kredi kullanmak istediğinizi varsayalım. Bu durumda değeri 200.000 TL’nin üzerinde bir ya da birden fazla taşıtınızı banka rehinine vermeniz gerekir. Bu yöntemi kullanırken rehin altına alınacak taşıt ya da taşıtların mutlaka kaskosu olmalıdır. Eğer rehin altına alınacak taşıt veya taşıtların kasko sigortaları yoksa öncelikle bu araçlara kasko yapılması sağlanır. Daha sonra banka, rehin işlemlerini başlatarak taşıtınızı krediniz sona erene dek banka nezdinde rehin altında tutar.

Çek karşılığı peşinatsız konut kredisi

Bu yöntem, daha çok serbest meslek sahipleri, esnaflar, ticari firma/işletme ortak ya da sahipleri tarafından kullanılmaktadır. Bu kişiler, yaptıkları ticari faaliyetler karşılığında çek kullanma ya da müşterilerinden çek alma şansına sahiptirler. Vadesi henüz gelmemiş olan çeklerin bankaya verilmesiyle beraber peşinatsız konut kredisinin çekilebildiği bu yöntemde çeklerin toplam değeri, en az satın alınacak evin ekspertiz değeri kadar olmalıdır. Banka, vadesi gelen çeklerin tahsil edilmesi sonrasında çek karşılığını blokaja alır. Bloke, konut kredisi tamamen sona erene kadar devam eder. Banka kredisi sona erdikten sonra kredi ile alınan evin ipoteğiyle birlikte çek karşılığında bloke altında tutulan mevduatın blokesi de kaldırılır.

Peşinatsız konut kredisi almak için kullanılan diğer yöntemler

Bireyler, peşinatsız konut kredisi çekmek için başka yöntemler de kullanabilirler. Özellikle ticari firma sahiplerinin ve ortaklarının bu hususta faydalanabileceği çok sayıda yöntem mevcuttur. Borç temliki, bu bağlamda en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Firmalar, herhangi başka bir firmadan ya da resmi/özel bir kurumdan alacakları borçlarını temlik yoluyla bankaya verebilirler. Bu durumda peşinatsız konut kredisi kullanma hakkı elde eden kişiler, peşinat ödemeden satın almak istedikleri evi kredi karşılığında alabilirler.

Bankalar, zaman zaman verimli müşterilerinden herhangi bir teminat almadan peşinatsız kredi kullandırmaktadırlar. KOBİ ya da ticari segment müşterileri, bankada sahip oldukları kredi limitini peşinatsız konut kredisi işlemlerinde kullanabilirler. Örneğin; X firması, A bankasında 500.000 TL kredi limitine sahip olsun. Eğer yeterli limit mevcutsa söz konusu firmanın hâkim ortağı ya da sahibi, peşinatsız konut kredisi kullanarak ek bir ödeme yapmadan banka kredisiyle istediği evi satın alabilir.

Fasulyenin faydaları

Görüldüğü üzere peşinatsız konut kredisi kullanmak için çok sayıda yöntem mevcuttur. Bu yöntemler, yalnızca tek başlarına değil, birbirleriyle aynı anda da kullanılabilir. Örneğin; banka ipoteğine vereceğiniz gayrimenkulün değeri, krediyle satın alacağınız konutun değerinden düşükse gayrimenkul ipoteğiyle birlikte nakit blokaj kullanarak da peşinatsız konut kredisi çekebilirsiniz. Bu durum, diğer yöntemler için de geçerlidir. Önemli olan, bankaya verilen teminatların tutarının satın alınacak konutun ekspertiz değerini karşılamasıdır.