Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Teminat Mektubu İadesi


Teminat mektupları girişeceğiniz bir işin karşılığında bankalardan talep edeceğiniz paraya karşı yapılan sözleşmeleri ifade eder. Örnek üzerinden açıklayacak olursak ihaleye giren bir kişiyi baz alabiliriz. İhaleye girmek için elinizde yüklü bir miktarda nakit bulunması gerekir. Fakat elinizde bu nakit miktarını karşılayacak para yok ise bankalara başvuruda bulunursunuz. Ticari amaçla kullanacağınız için bankaya bir teminat mektubu sunmak durumunda kalırsınız. Bu mektubun amacı ise, ihaleyi kazandıktan sonra size para gelişinin olacağının teminatını vermektir. Adından da anlaşılacağı üzere siz teminat verdiğiniz zaman banka da gerekli incelemeleri yaparak sizlere para vererek karşılığında teminat mektubunu alır. Günümüzdeki teminat mektubu iadesi konusunda ise çeşitli prosedürler uygulanmaktadır.

 

Teminat Mektubu İadesi Söz Konusu Olabilir Mi?

Teminat mektuplarını iade etmek için bir hukuksal sürece girmek zorunda kalırsınız. Bankaya verdiğiniz mektubu geri almak için öncelikle faiz ile birlikte aldığınız parayı geri ödemelisiniz. Davayı kazanmanız durumunda bu borcu yapılandırabilir, esnek ödeme koşulları sayesinde ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat süre uzadıkça ödeyeceğiniz miktar da uzamaktadır. İade konuları genellikle kalıcı teminat mektubu türlerinde olmaktadır. Bileceğiniz üzere kalıcı teminat mektupları sürekli olarak bankaya karşı yükümlülüklerinizi yerine getirmenizi ister. Aynı zamanda bir kuruma bağlı çalışıyorsanız, kuruma karşı olan sorumluluklarınızın da yerine gelmesi gerekir.

 

Eğer bu esnada iki taraf için de durumlar sağlanamazsa kişiler iade için hukuksal yöntemlere başvuruda bulunabilirler. Mağdur olan taraf hakkını alır, mağdur eden taraf ise faizi ile birlikte parayı geri öder. İade söz konusu olduğu zaman farklı bir şekilde faiz tutarları uygulanır. O zamana dek alınan paralar üzerinden toplam faiz hesaplaması ve teminat mektubu masrafı hesaplaması yapılarak para talep edilir. Böylece teminat mektubu iadesi işlemini gerçekleştirebilirsiniz.