Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Tapu Masrafı Nasıl Hesaplanır?


Gayrimenkul alan ya da satan, tapu masrafı ödemekle mükelleftir. Bu bedel devlete ödenmektedir. Ev ya da işyeri satın alınırken tapu harcı ile ilgili bilgi sahibi olmak gereklidir. Tapu harcı toplamda binde 4 olarak alınır. Toplam alınan harcın yarısını satıcı, yarısını da alıcı üstlenir. Tapu harcı, gayrimenkulün tapu müdürlüklerinde belirtilen gerçek değer veya rayiç değer üzerinden hesaplanmaktadır. Tapu harcı, tapu müdürlüğünde görevli olan memur hesaplamakta ve hem alıcıya hem de satıcıya bildirilmektedir. Asıcı ve satısı, belirlenen bedeli bankaya yatırmaktadır. Bankadan alınan ödendi makbuzu da tapu müdürlüğündeki görevli memura verilir. Ödendi mektubunu teslim alan tapu müdürlüğü görevlisi, resmi tapu senedini düzenleyerek alım satım işleminin karşılıklı olarak yapılmasını sağlamaktadır. Gayrimenkul alım satımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, değerin düşük gösterilmemesidir. Aksi takdirde gerçek bedel belirlendiğinde ceza ödenebilir.

Tapu Masrafı Nedir?

Tapu harcı olarak bilinen tapu masrafı, tüm gayrimenkullerin satışlarında uygulanan bir vergilendirme sistemidir. Bu harç, konut, iş yeri, arsa, tarla ve arazi gibi tüm taşınmazlarda alınır. Tapu harcı, taşınmazların alım satım işlemlerinin yapıldığı ilgili tapu müdürlüğü tarafından alınır. Bedel bizzat tapu dairesi ödenmemektedir.

Tapu Masrafı Neden Alınır?

Tapi harcının alınmasının önemli nedenleri vardır. Öncelikle tapu masrafı alım satım vergisi olarak nitelendirilmelidir. Ayrıca devlet bu işlem için belli bir emek sarf etmektedir. Tapu harcı, devletin gelir kalemlerinden biridir ve bedelin eksik gösterilmesi durumunda vergi cezası kesilebilmektedir. Ceza kesilirken gerçek değer üzerinden resmi faiz işletilmektedir. Üstelik bu ceza, hem alıcı hem de alıcıdan tahsil edilmektedir. Bu nedenle tapu işlemlerinde gayrimenkulün değerinin gerçek değer üzerinden gösterilmesine dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi, tapu harcının Emlak Vergisi değerinden az olmamasıdır.

Tapu Masrafı Nasıl Hesaplanır?

Tapu harcının hesaplanması kolaydır. Satışa konu olan gayrimenkulün toplam satış bedelinin binde 2 oranındaki harç alıcıdan, binde 2 oranındaki harç ise satıcıdan tahsil edilir. Tapu harcı toplamda binde 4’tür. 500 bin TL’lik bir gayrimenkul için satıcı 10 bin TL, alıcı da 10 TL harç öder. Toplamda tapu müdürlüğüne ödenen harç 20 bin TL olur. Gayrimenkulün değeri arttıkça ödenen miktar da yükselir. Bu nedenle gayrimenkul alım satımı sırasında bu paranın bulundurulması gereklidir. Çünkü tapunun yeni kişinin üzerine geçebilmesi için öncelikle bu tapu masrafı ödenmelidir. Aksi takdirde taşınmazın alım satım işleminin tamamlanması söz konusu değildir. Bu nedenle yapacağınız her işlemi adım adım takip etmenizde yarar var.