Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?


Özellikle ikinci el araç satın almak isteyenler araçların hasarı olup olmadığını öğrenmek için hasar kaydı sorgulama işleminin hatasız olarak yapılmasını istemektedir. Hasar kayıtlarının sorgulanması ise araçların kaza ve poliçe bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Hasar kaydının sorgulanması, “Tramer sorgulama” olarak adlandırılmaktadır. Sorgulama işlemi, aracın plakasına göre yapılmaktadır. Yakın döneme kadar hasar sorgulama işlemleri sadece Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) aracılığı ile sisteme giriş yapmakta araçla ilgili tüm bilgilere ulaşmaktaydı. Ancak günümüzde GSM operatörleri de hasar kaydının sorgulanmasını sağlamaktadır. Bunun için Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom aboneleri SMS ile istedikleri aracın hasar kaydını sorgulayabilmektedir. Bunun için aracın plakası yazılarak 5664’e SMS gönderilmesi yeterlidir. Her 3 GSM operatörü için numara aynıdır ve alınan ücret de 7 TL’dir.

Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Hasar kayıtlarının sorgulanması, e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Ayrıca Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) ile de gerçekleştirilebilmektedir. SMS ile yapılan sorgulama da aynı sistem üzerinden sağlanmaktadır. Aracın geçmişinde hasar kaydının olup olmadığı, 11890 Çağrı Merkezi ile de öğrenilebilmektedir. Çağrı merkezindeki hasar danışmanlarına aracın plakası ve şasi numarası verilmelidir. Bunun ardından hasar olup olmadığı, parça değişimi yapılıp yapılmadığı, kasko ve trafik sigortası bilgileri, aracın trafiğe hangi tarihte çıktığı gibi çok sayıda bilgiye ulaşmak mümkündür. Çağrı merkezini aramanın bedeli ile Turkcell, Türk Telekom Mobil, Türk Telekom Sabit ve Vodafone aboneleri için dakikada 3,49 TL’dir. Bu numara aranarak hasar kaydı sorgulama işleminin eksiksiz olarak yapılması mümkündür. Hasar bilgilerinin 2003 yılı ve sonrası ile ilgili olduğu bilinmelidir. 2003 yılı öncesindeki hasar bilgilerine ulaşmak mümkün değildir. 2003 yılı öncesindeki araçların hasar kayıtlarının sorgulanamamasından dolayı satıcının söylediklerinin gerçek olarak kabul edilmesi gibi bir sorun ortaya çıkmaktadır. Ancak bu durumda da araç bir ustaya götürülerek aracın herhangi bir yerinde hasar olup olmadığının öğrenilmesi mümkündür.

Hasar Kaydında Aracın Kilometresi Görünür mü?

Hasar kayıt sisteminde polis ve jandarmanın tutanakları yoktur. Bunun yanı sıra hasar sorgulama işlemi ile aracın ne zaman kaza yaptığı, kazanın boyutu, aracın değişen parçaları, kaza nedeniyle ortaya çıkan toplam hasar bedelinin yanı sıra aracın kaç kilometrede olduğu da net olarak öğrenilebilmektedir. Özellikle son zamanlarda araçların kilometre göstergesi ile oynanarak çok yüksek kilometre yapmış araçların düşük kilometreli olarak gösterilmesi mümkündür. Özellikle bu durum, ikinci el araç satış yerlerinde görülmektedir. Araç hasar kaydı sorgulama işlemi ile aracın önceki yıllardaki kilometresi öğrenilebilmekte, muhtemel bir hile böylece önlenebilmektedir.