Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Araç Vergi Hesaplama Nasıl Yapılır?


Araç vergi hesaplama aynı zamanda MTV hesaplama işlemidir. Her yıl güncellenebilen bu rakamlar üzerinden araç sahipleri vergilerini öder ve sorunsuz olarak araç kullanmaya devam eder. Elbette araç vergisi hesaplama işlemleri yapılırken aracın doğaya saldığı emisyona bakılır. Buna ek olarak araçtaki koltuk sayısı ve aracın yaşı da hesaplama uygulamaları için önemli kriterlerdir. Emisyon oranı nedir diye soracak olan araç sahiplerine ise şu yanıt verilebilir; motor gücüne bağlı olarak artan veya azalan bir faktördür. Yani motorun gücü çok olan araç sahipleri daha yüksek vergi öderken, motor gücü az olan araç sahipleri daha düşük vergi ödemektedir.

Araç Vergisi Nasıl Hesaplanır?

GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni web adresine giriş yaparak rahatlıkla  araç vergi hesaplama uygulamalarından yararlanılabilir. Bu süreçte araçla ilgili bazı özellikler kullanılmaktadır. İlk olarak aracın minibüs, panelvan, kamyon ya da farklı bir tür olup olmadığına bakılarak vergi oranı değişir. Bununla beraber GİB’in yeni adresine giriş yaptıktan sonra ‘MTV Hesaplama’ sekmesine giriş yapılmalıdır.

Bu girişin ardından karşınıza çıkacak ekrana, talep edilen tüm bilgiler hatasız olarak girilmelidir. Hesaplama işlemlerinin doğru olarak yapılabilmesi için aracın yaşı, aracın yılı, aracın değeri ve motor silindir hacmi gibi bilgilerin kontrol edilerek sisteme eklenmesi gerekmektedir. Yapılacak hesaplama işleminden sonra ödenmesi gereken vergi tutarı ekranlara yansıtacaktır. Yılda iki defa ödenen bu vergi Ocak ve Temmuz ayında ödenmektedir. İlk taksitler 1-31 Ocak arasında ödenir. İkinci taksitler ise 1-31 Temmuz arasında ödenmek durumundadır.

Araç Vergisi Nereye Ödenir?

Araç vergisini ödemek isteyenler öncelikle anlaşmalı bankalara yönelebilir. Bu kapsamda Ziraat Bankası, Denizbank, Şekerbank, HSBC, Akbank, İş Bankası ve QNB Finansbank şubelerine giderek rahatlıkla vergiyi ödeyebilirsiniz. Alternatif olarak bu bankaların internet şubelerinden de MTV ödemesi gerçekleştirebilirsiniz.

Araç Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Araç vergisi ödenmezse birtakım cezalandırmalarla karşılaşılabilir. Öncelikle araç vergi hesaplama işlemlerinden sonra zamanında ödenmeyen vergiler nedeniyle faiz uygulaması devreye girer. Bu süreçte vergilerin gecikmeli olarak da ödenmesi gerekir. Ayrıca ilk taksit ödemesinin yapılamaması halinde ikinci taksit ödemesiyle beraber ödeme tamamlanmalıdır. Geçmiş yıllara ait vergi borçları var ise bu borçlar da birikerek tek seferde araç sahiplerinden tahsil edilir.

Ödemelerin uzun bir süre yapılmaması halinde Maliye Bakanlığı tarafından araç sahiplerine uyarılar yapılır. Belirli bir süre tanınan araç sahipleri ödeme yapmamayı sürdürür ise kişinin banka hesaplarına haciz konulabilir. Bütçeyi ciddi anlamda etkileyebilecek olan vergi gecikmeleri bu nedenlerden dolayı zamanında yapılmalıdır.