Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?


Sigortalı çalışanların güvencelerinden biri olan kıdem tazminatına hak kazanmak için herhangi bir iş yerinde kesintisiz olarak en az 1 sene çalışmak gerekir. Buna ek olarak bireyler kıdem tazminatı hesaplama konusunda ciddi bir araştırma içerisindedir. İşten çıktıktan sonra ne kadarlık bir tazminat ile karşılaşacağını öğrenmek isteyenler, yazımızın devamından paylaşacağımız bilgileri takip edebilir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İş sözleşmesinde kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren bir nedenle yapılan fesihlerde, çalışanlar için 30 günlük brüt ücretin ödenmesi gerekir. Bu brüt ücret her tam yıl için geçerlidir. Ayrıca çalışma süresinin artmasıyla beraber bu süre hesaplamalara dahil edilir. Hesaplama işlemlerinde işçilere ödenecek olan ücretle beraber işçiye sağlanan yol, yemek ve buna benzer ödemeler de dikkate alınır. Tam çalışma yılı için ödenmesi gereken tazminatın tutarı ise fesih tarihinde geçerli olan tazminat ile sınırlandırılmaktadır.

Kıdem tazminatı için 1 sene çalışma karşılığında ödenecek ücret 6,017 TL’dir. Çalışana her 1 sene için 30 günlük aylık brüt ücret bu şekilde ödenmektedir. Toplamdaki tazminat tutarı ise son alınan aylık brüt ücretin, aynı iş yerinde çalışılan süreyle çarpılması sonucunda hesaplanmaktadır. Bir örnekle destekleyecek olursak, son alınan ücret 3 bin TL ise ve bu iş yerinde 10 senedir çalışılıyorsa, kıdem ücreti toplamda 30 bin TL olmaktadır. Söz konusu ücrette kıdem tazminatı hesaplama yapıldığında yemek, ikramiyeler, yol yardımı ve prim gibi ödemeler de eklenmektedir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için işveren tarafından fesih işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Fakat işçi işten çıkarılırken iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranmış ise herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bulunulsa dahil bu tazminat işçiye ödenmez. Ayrıca huzuru bozacak bazı davranışların yanı sıra hırsızlık ve buna benzer durumlardan dolayı da işten çıkarılırsa tazminat alamaz.

Türkiye’deki iş yasasına göre sağlık sorunu ve bunun gibi bir nedenden dolayı haklı olarak işten ayrılma gerçekleşmiş ise tazminat hakkı bulunmaktadır. Ayrıca erkeklerin askerlik sebebiyle işten ayrılması da kıdem tazminat hakkını doğurmaktadır.

Kadın çalışanlar için kıdem tazminatı hesaplama yapıldığında aynı şekilde evlenme durumlarında da bu tazminat için hak sahibi olunabilir. Son olarak emeklilik şartını yerine getirenler de rahatlıkla kıdem tazminatı alabilmektedir.

Bazı iş yerleri işçiyi haksız yere işten çıkararak herhangi bir tazminat ödememektedir. Günümüzde bu gibi durumların örneği çoktur. Bu süreçte işçiler mahkemeye başvurarak işe geri dönüş davası açabilir. İşe geri dönmek istemeyenler ise tazminat davası açabilmektedir. Dava süresi uzun olsa da genel olarak bu tür davalar işçiden yana sonuçlanmaktadır.