Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

ÖTV Hesaplama Nasıl Yapılır?


ÖTV’nin hesaplanması konusunda her tüketici araştırma yapmaktadır. Bununla beraber ÖTV hesaplama işlemlerinde hangi kriterlerin kullanıldığı da merak edilmektedir. Öncelikle engelliler için ÖTV indirim oranlarının olduğu unutulmamalıdır. Bununla beraber araçların modeline, yılına, markasına, cinsine ve motor silindir hacmine göre ÖTV hesaplanmaktadır.

ÖTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

ÖTV yani özel tüketim vergisi hesaplama işlemleri yapılırken %40’lık vergi tutarı hesaplamaya dahil edilmektedir. Örneğin, vergisiz fiyatı 100 bin TL olan bir aracın ÖTV tutarıyla beraber 140 bin TL’ye tekabül edeceği unutulmamalıdır. Bu rakama ayrıca KDV eklenerek ÖTV hesaplama yapılmaktadır.

Zaruri olmayan ihtiyaçlar için konulan bir vergi olmakla beraber özel tüketim vergisi 2002 yılından beri uygulanmaktadır. En çok ÖTV alınan ürünler ise mücevherler ile motorlu taşıtlardır. Ürünlerin değeri üzerinden hesaplama yapılmakla beraber her araç için vergi miktarı aynı değildir.

ÖTV İndirimi Nedir?

Hurda Yasası ile beraber 16 yaşından büyük araçlar için farklı bir uygulama söz konusudur. Yani 16 yaşından büyük olan araların teslimatıyla beraber sıfır km bir araç satın alınmak istendiğinde 10 bin TL’ye kadar indirim yapılmaktadır. Ayrıca trafikten çekilmesi istenen araçlarla beraber karbon salınımı yüksek ve kazaya neden olma olasılığı yüksek olan araçların da ÖTV indirimine dahil olup olmayacağı merak edilmektedir.

Engelliler için ÖTV İndirimi

Engelli sürücüler ÖTV indiriminden yararlanmak için öncelikle ‘H’ sınıfı ehliyet almalıdır. Daha sonra sağlık raporu ile beraber araç galerilerine gittikleri zaman ÖTV muafiyeti söz konusu olacaktır. Bu durumda %10 engelli raporu ile ÖTV muafiyeti gerçekleşebilir. Ek olarak engelliler %45 oranında bir indirime tabi tutulmaktadır.

Engelli bireylerin otomobil sahibi olabilmesi amacıyla ciddi indirimler yapılmıştır. Bununla beraber araç sahibi olabilmek için engellilerin %40’ın üzerindeki bir sağlık raporuna ihtiyacı vardır. Elbette bu raporu alabilmek için hastanelerden engel derecesini belirten genel bir muayene yapılmaktadır. Yapılan muayeneler sonucunda %90 ve üzerinde bir engele sahip olanlar, satın aldıkları aracı 3. dereceden akrabalarına kadar kullandırabilir. Buna ek olarak özel şoför kiralayarak da aracı kullanabilmektedir.

%40 altında engeli olan kişilerin ÖTV’den yararlanma ihtimali yoktur. O halde %40 ile %90 arasındaki bir engele sahip olan bireylerin ‘özel tertibatlı araç kullanabilir’ belgesi alması yeterlidir. H sınıfı ehliyete sahip olmak için ise sürücü kursuna gitmeli ve kursu başarıyla tamamlamalıdır.

Genel olarak ÖTV hesaplama işlemleri bu kriterler değerlendirilerek yapılmaktadır. Örneğin, 610 TL ve üzerinde olan araçlar için %60 oranında, 707 ile 141 bin TL’ye kadar olan araçlarda %50 oranında, 706 TL’Ye kadar olan araçlarda de %45 oranında ÖTV uygulanmaktadır.