Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Ruhsat Yenileme Nasıl Yapılır?


Ruhsat, inşaatın başlaması için resmi olarak verilen bir izin belgesidir ve ruhsat yenileme işlemi belli bir zamandan sonra yapılması gereklidir. Yapı inşaat ruhsatının süresi 5 yıldır. Bu süre içinde inşaatın tamamlanması gereklidir. Sürenin sonunda inşaatın bitmemesi ya da inşaatın başlamaması durumunda ruhsatın yenilenmesi gereklidir. Eğer ruhsat yenilenmezse sürdürülen inşaatın durdurulmasına ve yapının yıkılmasına karar verilmektedir. Bir inşaatın belediye sınırları içinde ya da valilik alanındaki herhangi bir arsanın üzerine yapılabilmesi için mutlaka yapı ruhsatı alınması gereklidir. Bu ruhsat, ilgili resmi kurumlardan alınmaktadır. Yapı ruhsatının alınmasından sonra 2 yıl içinde inşaat başlamalıdır. İnşaatın tamamlanması için verilen süre ise 5 yılla sınırlıdır. Belirtilen sürede inşasına başlanamayan binalar ya da inşaatına başlanmış ancak 5 yıl içinde tamamlanamamış binaların durdurulması ya da yıkılması için karar verilebilmektedir. Bu süre içinde inşaat mühürlenmekte ve ruhsatın yenilenmesi kararı verilmektedir.

Ruhsat Yenileme Neden Gereklidir?

İmar Yasası’na göre ruhsat verilen inşaatlarla ilgili inşaat projesine sadık kalınması ve süreye uygun olunması gereklidir. Yapı ruhsatlarının inşaat sahibinin projedeki biçimle aynı olmak zorundadır. İnşaatın, yapı ruhsatının başlama tarihinden itibaren belirtilen zamanda başlaması ve yine belirtilen zamanda tamamlanması esastır. İnşaatın ruhsat alındıktan iki yıl sonra başlaması, beş yıl sonunda da tamamlanması en uygun süre olarak saptanmıştır. Bu sürelere uymayan inşaat projeleri durdurulmakta ve yapılan bölümlerinin durdurulmasına kadar verilmektedir. Ancak durdurulan inşaatlara bir şart verilmekte, ruhsat yenileme işlemi uygulanmaktadır. İnşaatın sürmesi ve ruhsata uygunluğun sağlanabilmesi için yenileme yapılmaktadır. Bu durum, 3194 sayılı İmar Kanunu’nda açık bir şekilde ifade edilmiştir. Ruhsatın yenilenmesi işlemi, yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre İl Encümeni’ne bildirilmesi yasal bir zorunluluktur.

Ruhsat Yenileme İçin Hangi Belgeler Gerekir?

İmar Yasası’ndaki 32. maddeye göre gerçekleştirilen işlem sonucunda gerekli belgeler edilmesi ve ruhsatın yenilenmesi için müracaat edilmelidir. İnşaat ruhsatının yenilenmesi için güncel tapu kaydı, ruhsatın yenilenmesi için dilekçe, sığınak raporu ve sürveyan belgeler hazırlanmalıdır. Proje sahiplerinin fenni sorumluların, sahiplik ve sorumluluk belgeleri ile başvurularak ruhsatın yapılanması söz konusudur. Ruhsat süresi içinde tamamlanamamış ya da farklı şekillerde tamamlanmış olan binalar için ruhsat yenileme işlemi öncesinde alınan kararlar, prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından tekrar başvuru yapılabilmektedir. Ruhsatın yenilenmesinin ardından inşaat, yeni ruhsatta ifade edilen şekilde yapılmalıdır. İnşaatla ilgili herhangi bir pürüzün çıkmaması için verilen sözlerin tamamının yerine getirilmesi şarttır. Aksi taktirde verilen süre içinde gerekli olanlar temin edilmediğinde, inşaatın yıkımına karar verilmektedir.