Hazır Fırsat Kampanyaları

İhtiyacınıza Göre Vadeli Kredi Seçenekleri

15.000 TL 6 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 15.683 TL Toplam Ödeme
  • % 0.99 Faiz Oranı
  • 2.614 TL Aylık Ödeme

20.000 TL 12 Ay İhtiyaç Kredisi

  • 26.967 TL Toplam Ödeme
  • % 3.79 Faiz Oranı
  • 2.247 TL Aylık Ödeme

Tapu Harcı Hesaplama İşlemleri


Taşınmazların alım ve satım işlemleri için alınan bedele tapu harcı denilmektedir. Günümüzde tapu işlemlerinin yapılabilmesi için bu harcın mutlaka ödenmesi gerekir. Ayrıca pek çok kişi tapu harcı hesaplama konusunda gerekli bilgilere sahip değildir. Bu anlamda hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı olmak üzere %2 oranında alınan bu bedel, gayrimenkul işlemlerinde devlete ödenen bir harç olarak da adlandırılabilir.

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisinden az olmamak şartıyla hesaplanan tapu harcı bedeli, beyan edilen iktisap ve devir üzerinden kontrol edilmektedir. Alıcı ve satıcının ödemekte olduğu bu harç ayrıca beyan edilmiş olan gayrimenkulün satış değerinin binde 20’si oranında hesaplanmaktadır. Özet olarak herhangi bir gayrimenkulün iktisabı ya da devri halinde alıcı tarafından binde 20 ve satıcı tarafından da binde 20 oranında tapu harcı alınmaktadır. Toplamda ödenecek miktar ise binde 40 oranındadır. O halde tapu harcı hesaplama konusunda bir örnek verecek olursak, 100 bin TL’ye satılmış olan bir konut için satıcı da alıcı da 2000 TL olmak üzere toplam 4000 TL tapu masrafı ödemek durumundadır.

Tapu Harcı Ne Kadar?

Tapu harcı ne kadar sorusuyla ilgili olarak yukarıda belirtildiği gibi gayrimenkulün satış değerinin %2’si oranında hesaplama yapılmaktadır. Devir işlemlerinde ise harca ek olarak döner sermaye bedeli de tahsil edilmektedir. Bununla beraber tapu harcı birçok kişi tarafından kira sözleşmesi gibi algılanmaktadır. Ancak bu işlemlerde çok daha farklı belgeler sunularak doldurulması talep edilmektedir.

Tapu Harcı Nereye Yatırılır?

Gayrimenkul ile ilgili devir işlemlerinin gerçekleştirileceği bölgenin bağlı olduğu vergi dairesine tapu harcı yatırılabilir. Vergi dairelerinin yanı sıra Tapu Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara da bu harç yatırılabilir. Ödenecek tutarların hesaplanmasından sonra banka bilgileri kişilere kısa mesaj yoluyla bildirilmektedir. Bu bilgiler sayesinde e-tahsilat hizmeti sunan kurumlar üzerinden de işlem yapılabilmektedir. E-tahsilat için e-Devlet uygulamasına giriş yapmanız ve tapu harcı sorgulama işlemine ulaşmanız yeterlidir.

Gayrimenkul Fiyatı Düşük Gösterilebilir mi?

Bireyler tapu harcı konusunda daha az vergi vermek adına konut satış fiyatını çok daha düşük göstermek isteyebilir. Ancak 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile beraber emlak vergi değeri belirlendiği için satışlardan en düşük bedelin sunulması zorunlu olmaktadır. Konutların satış işlemlerinde tapuda düşük bedel gösterme durumu aynı zamanda yasal suç kapsamına girmektedir. Yaşanabilecek bu tür durumlarda vergi cezasının kesildiği de unutulmamalıdır. O halde tapu harcı hesaplama yaptıktan sonra herhangi bir usulsüzlüğe başvurmadan kısa sürede işlemler yapılarak alım ve satım süreçleri tamamlanabilmektedir.